sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Valioäiti



Valio on kohtuullinen viilipytty, mutta älä anna lehmän katseen hämätä. Tuon radikaalin otsatukan alla kytee omapäisiä ajatuksia. Hän saattaa alistua, mutta häntä ei alisteta. Siinä on vissi ero. Hän tuntee arvonsa ja asemansa laumassa. Hän ehdottomasti osaa nauttia hyvästä kattauksesta ja omasta rauhasta.

Valio on lauman vanha rouva ja kasvattanut jo seitsemän omaa vasikkaa. Nuollut ne puhtaaksi ja seisonut jalka hievahtamatta, kun oma opettelee kikille. Siinä samalla se on emolehmänä toiminut vielä useamman ottopojan juoma-automaattina. Vaikka ei siinä mitään automaattista ole. Täysin vapaaehtoisesti ei Valio aina antaudu tehtäväänsä. Vain oma on oma ja toiset on vieraita.

Ottopojat usein innostuksissaan pökkivät täysiä kikkejä, nyhtävät nisää ja muutenkin aluksi haisevat alkuun oudolle. Vaatii siis lehmän hermoja olla juoma-automaattina, jotka nekään ei aina riitä. Mutta siinä samalla, jotta oma vasikka saa imeä rauhassa tulee siedettyä paria ottopoikaa. Nurmolaisiakin.

Näin siis pääsee matkaan osa luomunaudanlihan tuotantoon kasvatettavista vasikoista. Saavat imeä kikkiä kolmen kuukauden ikään asti. Laitumella usein pitkään sen jälkeenkin, kunnes tulee eron aika. Sonnipojat erotetaan omaan laumaansa ja voi sitä huutoa, kun ollaan "kikkivieroolla". Ihan äänensä käheäksi pojat päästelee. Mutta samalla jo otetaan mittaa toisistaan ja selvitetään lauman hierarkia. Elämä jatkuu.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti