torstai 18. kesäkuuta 2015

Hyvää juhannusta!


Kokonaiset kolme päivää vapaataaaaahhh! Siivoan mitä jaksan, lämmitän paljun, keitän uusia perunoita ja nautin läheisteni seurasta. Niin paljon kuin teinit nyt ylipäänsä jaksavat juhannusta äidin kanssa viettää. Pitää olla valppaana. Hetki saattaa muutoin vilahtaa ohi.
Ja sitten teen jotain kivaa. En vielä tiedä mitä se on. Päässä on jo kauan vilahdellut niin monia projekteja, että on vaikea päättää. Piti taannoin odottaa poikaa töistä. Ylimääräinen tunti autossa, jossa sattui mukana olemaan koukku ja pieni kerä. Kannuhan siitä tuli.

 Perheen miesten kommentti oli, että "Eihän siihen voi mitään nestettä laittaa" Voi noita miehiä... Tietenkin voi, kun sisällä on lasinen säilykepurkki.

Tarvikkeet: MINI-ontelokudetta n. 300 g, koukku nro 6 ja sakset.


Kannun pohja
Aloitetaan kannun pohjasta.Tee 5 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje ne lenkiksi virkkaamalla piilosilmukka (ps) 1. kjs:aan. Jatka aina suoraan seuraavalle kierrokselle. Pohjan virkkaus etenee spiraalimaisesti. Tee 2 kiinteääsilmukkaa (ks) samaan silmukkaan (s) 14 kertaa. Jatka tästä eteenpäin tehden 2 ks samaan s:aan (= lisäys) vain joka toiseen silmukkaan. Seuraa pohjan muotoa, jotta se ei mene kupille (liian vähän liäsyksiä) eikä toisaalta ole kuin hellehatun lieri (= liikaa lisäyksiä). Joudut siis turvautuman omaan arvioon lisäysten määrän suhteen. Päätä pohja 2:lla ps:lla, kun sen halkaisija on noin 11-12 cm.


Kannun kyljet


1. krs: 1 kjs, kiinteitäsilmukoita kierros (krs) ympäri. Sulje krs ps:lla.

2.-3. krs: 1 kjs, ks:ta krs ympäri, mutta tee krs:lla 4 lisäystä (= 2 ks samaan s:aan) tasaisin välein.

4.-11. krs: 1 kjs, kiinteitäsilmukoita kierros ympäri. Sulje krs aina ps:lla.

12.-14. krs: Nyt kannun muotoa kavennetaan. 1 kjs, tee krs ks:ta ympäri, mutta kavenna 4 kertaa loikkaamalla yhden s:n yli (= kavennus) tasaisin välein. (= 4 kavennusta/krs)

15. krs: 1 kjs, kiinteitäsilmukoita krs ympäri. Sulje krs ps:lla.

16. krs: 1 kjs, tee krs:lla 5 lisäystä tasaisin välein. Kannun suuaukko levenee.

17. krs: Tehdään kannulle kaatonokka krs:n puoliväliin. 1 kjs, tee ks kierros melkein puoliväliin, jätä 1 s väliin tee 5 pylvästä samaan s:aan (=puoliväli), jätä 1 s väliin ja jatka ks:lla krs loppuun. Sulje ps:lla. Katkaise ja päättele kude.


Kannun kahva

Tee aloitussilmukka ja virkkaa se kiinni 15. krs. aloituksen kohdalle. Tee 12 kjs ja kiinnitä silmukkaketju alhaalta 7. ja 6. krs:n aloituksen kohdalle kahdella ks:lla. Käännä työ kädessäsi ja virkkaa ks:ta koko kahvan mitalta takaisin sen ylempään kiinnityskohtaan. Katkaise ja päättele kude.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti